De meeste mensen willen graag besparen op hun energierekening, en gasverbruik is hier een belangrijk onderdeel van. Maar waar verbruik je eigenlijk het meeste gas in huis? En waarom lijkt het soms alsof je ’s nachts gas verbruikt terwijl je niets doet?

Wat verbruikt het meeste gas in huis?

Er zijn verschillende zaken die veel gas verbruiken in huis, zoals de verwarming, het gasfornuis en de boiler. Vooral de verwarming is een grote verbruiker. Maar wist je dat het ook mogelijk is om ’s nachts gas te verbruiken, zelfs als je niets doet? Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de verwarming automatisch aan blijft staan, of omdat er leidingen in huis zijn die warmte uitstralen.

Als je bewust wilt besparen op je gasverbruik, is het belangrijk om te weten wat veel gas gebruikt in huis. Denk hierbij aan zaken zoals lang en heet douchen, de verwarming te hoog zetten, en onnodig gebruik van het gasfornuis. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3 kuub gas per dag, maar dit kan natuurlijk verschillen per huishouden en leefstijl.

Maar hoe bespaar ik gas?

Wist je dat het al veel kan schelen in gasverbruik als je de temperatuur van je huis één graad lager zet? Voor elke graad die je hoger zet, stijgen de kosten voor verwarming met ongeveer 7% van de totale gasrekening. Ook kun je besparen door korter en minder heet te douchen. Vijf minuten douchen kost ongeveer 0,15 kuub gas.

En hoe vaak kun je eigenlijk douchen met 1 kuub gas? Dit is afhankelijk van de grootte van je gasmeter en de grootte van je boiler. Maar over het algemeen kun je met 1 kuub gas ongeveer 33 keer douchen.

Of 18 graden koud is in huis? Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en gevoeligheid voor kou. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden Celsius, maar het is belangrijk om voldoende warme kleding en dekens te gebruiken om comfortabel te blijven. Bij 17 graden kan het echter wel als koud worden ervaren en zelfs leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen die gevoelig zijn voor kou.

Wat is de goedkoopste manier om mijn huis te verwarmen?

Tot slot, wat is de goedkoopste manier om je huis te verwarmen? Dit is door gebruik te maken van een energiezuinige CV-ketel of warmtepomp. Deze apparaten zijn duurder in aanschaf, maar besparen op de lange termijn veel geld op de energierekening. Ook is het belangrijk om te zorgen voor goede isolatie in huis en de thermostaat zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo kun je op een duurzame manier besparen op je gasverbruik en bijdragen aan een beter milieu.