Nederland wordt steeds droger en de afgelopen jaren hebben we te maken gehad met steeds meer periodes van droogte. Hierdoor komt het drinkwatertekort steeds dichterbij en moeten we allemaal bijdragen aan het besparen van water om dit te voorkomen. Gelukkig zijn er veel eenvoudige manieren om water te besparen, zowel binnen als buiten je huis. In dit artikel delen we handige tips om water te besparen en bij te dragen aan het voorkomen van een drinkwatertekort.

Drinkwatertekort in Nederland dreigt: dit kun je doen om zelf water te besparen

Maak gebruik van een regenton

Een gemakkelijke manier om water te besparen is door regenwater op te vangen en te gebruiken voor de tuin. Dit kan door een regenton te plaatsen en het regenwater op te vangen. Regenwater is goed voor de planten omdat het minder kalk bevat dan kraanwater. Door het gebruik van regenwater voor de tuin, hoef je minder kraanwater te gebruiken en draag je bij aan het verminderen van het drinkwatertekort.

Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Een andere manier om water te besparen is door de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen. Door de kraan niet onnodig te laten lopen, kun je tot wel 6 liter water per minuut besparen.

Douche korter

Douche korter om water te besparen. Een gemiddelde douchebeurt duurt ongeveer 8 minuten en verbruikt ongeveer 65 liter water. Door korter te douchen, bijvoorbeeld 5 minuten, bespaar je al snel 13 liter water per persoon per dag.

Gebruik een spaardouchekop

Met een spaardouchekop kun je veel water besparen tijdens het douchen. Een spaardouchekop verbruikt minder water dan een reguliere douchekop, zonder dat je comfort hoeft in te leveren. Door het gebruik van een spaardouchekop kun je tot wel 50% op je waterverbruik besparen.

Repareer lekkende kranen

Een lekkende kraan kan tot wel 15 liter water per dag verspillen. Door lekkende kranen direct te repareren, bespaar je niet alleen water, maar ook geld op je waterrekening.

Was alleen volle wasmachines en vaatwassers

Was alleen volle wasmachines en vaatwassers om water te besparen. Door deze apparaten pas te gebruiken als ze vol zijn, verbruik je minder water en energie.

Veelgestelde vragen

Hoeveel water kan ik besparen door korter te douchen?

Door korter te douchen, bijvoorbeeld van 8 minuten naar 5 minuten, kun je al snel 13 liter water per persoon per dag besparen.

Is het beter om de vaat met de hand te wassen of een vaatwasser te gebruiken?

Een vaatwasser is over het algemeen effici├źnter in het gebruik van water en energie dan het met de hand wassen van de vaat. Zorg er wel voor dat de vaatwasser volledig gevuld is voordat je deze aanzet.

Hoe kan ik water besparen bij het besproeien van mijn tuin?

Gebruik regenwater om de tuin te besproeien en zorg ervoor dat je de tuin alleen besproeit als dat nodig is. Besproei de tuin bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de zon niet zo fel schijnt en er minder water verdampt.

Het dreigende drinkwatertekort in Nederland is een belangrijk probleem en het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met water en bij te dragen aan het verminderen van het watertekort. Door regenwater op te vangen voor de tuin, de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen, korter te douchen, een spaardouchekop te gebruiken, lekkende kranen te repareren en alleen volle wasmachines en vaatwassers te gebruiken, kun je gemakkelijk water besparen en bijdragen aan een duurzamer gebruik van water. Door deze tips te volgen, kun je niet alleen bijdragen aan het verminderen van het watertekort, maar ook geld besparen op je waterrekening en een steentje bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet.